KONKURS „NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA” - 24 września 2022 r.

Odsłony: 642

24 września 2022 roku w sali restauracyjnej Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie , ul. Rynek 14 (parter) w ramach festiwalu KARPATY NA WIDELCU odbędzie pierwsza edycja konkursu o tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”, w którym wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu Podkarpacia, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

W Konkursie mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu województwa podkarpackiego.

Producenci ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne.

Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.

Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Podkarpacia 2022” w każdej z kategorii. Dla produktów najlepszych z najlepszych mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” .

W kapitule zasiądą między innymi:

Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa - Krystyna Stachowska
Restaurator i smakosz - Robert Patycki
Ambasador Marki Podkarpackie Smaki mistrz kulinarny Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie - Marcin Purgacz
Pracami kapituły pokieruje członek Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku - Jan Babczyszyn

Zgłoszone do konkursu produkty zdegustuje także Ambasador festiwalu - Robert Makłowicz.

Laureaci otrzymają Dyplomy z podpisami członków kapituły oraz ROBERTA MAKŁOWICZA, a także specjalnie zaprojektowane promocyjne logo „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” z możliwością wykorzystywania go we własnych działaniach promocyjnych i marketingowych (z możliwością drukowania na opakowaniach i etykietach włącznie).

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 24 września o godzinie 18.30 na festiwalowej scenie na Rynku w Rzeszowie.

Konkurs organizowany jest przez: Miasto Rzeszów, Estradę Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury; Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe.